torstaina, huhtikuuta 23, 2015

Jyrkin päivänä: Liberland - pieni punainen piste

Pyhän Yrjön päivänä armon vuonna 2015 kertoi Sputnik Euroopan uusimmasta maasta, jonka nimi on Liberland. Liberland julistautui itsenäiseksi 13.4.2015.
Liberland, Europe’s tiniest, newest country, has no intention of joining the EU, NATO or any other political or military alliances, but eyes joining some free trade zone as a full-fledged member of the international community. 
Jo Sputnikin jutun otsikko Liberland Set to Become New Hong Kong: Prosperous and Wealthy kertoo Liberlandin tavoitteet, jotka ovat asetetut kovin korkealle. Jutun yläkuvassa se ei tosin vielä näytä vauraalta ja varakkaalta, mutta jutun toisessa kuvassa puhutaan jo luvatusta maasta. Kuva on Sputnikin pilapiirros Euroopan unioniin, euroon ja luonnonmullistuksiin uppoavasta Euroopasta, josta meidät pelastaa vain Liberland. 

The Promised LiberLand. Kuva: Sputnik
Otsikoltaan ja kirjoitustyyliltään Sputnikin juttu tuo mieleen vuosina 2006–2008 ilmestyneen, mutta nyt jo bittiavaruuteen kadonneen, Transnistrian itsenäisyyttä puolustavan ja puoltavan verkkolehden, jonka nimi oli Tiraspol Times, ja sen monet jutut. 

Toisesta, aiemmin huhtikuussa julkaistusta jutusta Welcome to the 'Republic of Liberland' - Europes Brand New Country selviää myös Liberlandin sijainti jossain Serbian ja Kroatian rajamailla. 

Liberlandin kartta. Sputnik
Karttaa katsellessa hieman hätkähtää. Muistuttaahan kartan vihreä, pääosin Tonavan itärannalla oleva muoto Transnistriaa. Jo on maailma mallillaan, ajattelin minä ensin, mutta sitten tajusin, että Liberland on ainoastaan tuo pienenpieni punainen piste Tonavan länsirannalla. 

Voimme siis huokaista helpotuksesta. Kyseessä on mitä ilmeisimmin taas yksi libertaristinen mikrovaltio, muun muassa sillä perusteella, että "in the territory of Liberland there is no physical location for mail delivery yet". Jossain Serbian ja Kroatian rajamailla olevasta mikrovaltiosta, jolla ei ole edes postinjakelua, ei ole mitään vaaraa.

Ei kommentteja: