sunnuntaina, joulukuuta 22, 2013

4. adventtisunnuntaina: keskiolut R-kioskeihin!

Eilen eli lauantaina - sapattina, tuomaanpäivänä ja talvipäivänseisauksena - pysähdyin mennen tullen Neste Oil Revonlahdella, joka aiemmin tunnettiin Taukokartanona. Entisestä Taukokartanosta ostin mennessäni bensiiniä, tuulilasinpesunestettä, Revonlahti-postikortteja, kahvit ja Martti Lutherin (1483-1546) Ison katekismuksen.

Iso katekismus oli tietysti aivan pakko ostaa, koska sitä myytiin huoltoasemalla. Huoltoasemalla! Tosin tuolla huoltoasemalla myydään erilaisten huoltokirjojen, koirakirjojen, kissakirjojen, sotakirjojen ynnä muiden ohella myös virsikirjoja.

Mutta keskiolutta siellä ei myydä. Syyt ovat mitä luultavimmin uskonnolliset.

Me muistamme Pertti Jarlan (s. 1971) Fingerpori-sarjakuvan, jossa vanha herra sanoo: "Minä en nauti alkoholia uskonnollisista syistä -- vaan ihan muista syistä."

Suloisessa Suomessamme on ainakin kolme huoltoasemaa - Neste Oil Revonlahti Revonlahdella ja Jari-Pekan liikenneasemat Hankasalmella, Hartolassa ja Joroisissa - joissa myydään polttoaineita ja tuulilasinpesunestettä, mutta ei myydä liuottimista sitä kaikkein tärkeintä: keskiolutta.

Suomalainen alkoholinkuluttaja, kuningaskuluttaja, joka janoaa kaljaa ja kalmariinia, on hätää kärsimässä ja kuivin suin. Huolto ei pelaa.

Me, jotka olemme tarpeeksi vanhoja, muistamme iloisen 1980-luvun ja suomalaisen rock-väen, muun muassa Sleepy Sleepersin sekä musiikki- ja mielipidelehti Uuden Laulun ja pilalehti Pahkasian huumorimielisen kampanjan Keskiolut R-kioskeihin - eikä siinä tainnut olla edes huutomerkkiä.

Vaikka kampanja tehtiin huumorimielessä ja "(t)uohon aikaan ajatusta keskioluen saannista kioskeista pidettiin mahdottomana", niin siinä sitten ennen pitkää kuitenkin kävi, että toiveista tuli totta ja keskiolut saatiin R-kioskeihin ja kaikkialle muuallekin. Keskiolut saatiin joka paikkaan.

Tarinan opetus: varo mitä toivot - voit saada sen.

Mitä sinä toivot? Mitä sinä haluat saada? Entä mitäpä minä?

Raitista joulua - edes lapselle!

Ei kommentteja: