maanantaina, joulukuuta 16, 2013

"Neljän kuninkaan kirjat ja kalmariinin kirot"


Sosiaalisessa mediassa - ainakin Facebookissa - on meitä aikaansa ja varsinkin mennyttä aikaa seuraavia, huolestuneita kansalaisia paljon puhututtanut kalmariini. "Varokaa Kalmariinia sillä sen seurauksena on miesmurha toisensa jälkeen." 

Varokaa Kalmariinia! 
Mitä tässä pitää varoa? Kalmariini - mitä se on? Liittyykö kalmariini jotenkin kalmaan eli kuolemaan muutenkin kuin sillä, että "sen seurauksena miesmurha toisensa jälkeen"?

Samaa kalmariinia ihmettelee myös nimimerkki tahi etunimi Anneli blogikirjoituksessaan Kalmariinia eli ennenkin hölmöiltiin. Anneli olettaa, että kalmariini oli syystä tai toisesta, tavalla tai toisella sahtia tai sitä väkevämpää.

Vastaus kalmariinia koskevaan kysymykseen löytyi Kalle Kallion pro gradu -tutkielmasta Nurmeksen ja Suupohjan rautateiden rakentajat 1907 - 1913 (2002) ja sen tapainturmelusta kuvaavasta alaluvusta Neljän kuninkaan kirjat ja kalmariinin kirot. Kalle Kallio on "isä, museomies, pasifisti ja monenmoista muutakin", tuplamaisteri ja historian jatko-opiskelija, jonka juuret "risteilevät mentaalisesti jossain Keravan, Helsingin ja Etelä-Pohjanmaan välisillä rataosuuksilla".

Neljän kuninkaan kirjoilla tarkoitettiin tietysti pelikortteja. "Kortinpeluu kuului Suomessa viattomiin mutta erittäin yleisiin rikoksiin, joista sanomalehdet toistuvasti kirjoittivat tuomitsevaan sävyyn. Neljän kuninkaan kirjoja katseltiin kesällä metsissä ja jokirannoilla, talvella korttiringit kokoontuivat saunoissa."

"Korttipelin ohella myös luvattomia nurkkatansseja moralisoitiin toistuvasti. [ -- ] Juoppouden lisäksi niissä kiroiltiin, käyttäydyttiin säädyttömästi ja tapeltiin. [ -- ] "Radanrakentajat juopottelivat sunnuntaisin nurkkatanssien lisäksi pienemmissä ryyppyporukoissa saunoissa, riihissä tai kortteerissa. Kaupungeissa pääsi myös ravintolaan. Työmaajuopottelu oli tavallista, vaikka työnantaja ei sitä hyväksynytkään."

Alkoholia juotiin ja juopoteltiin myös muualla kuin edellä mainituissa nurkkatansseissa, pienemmissä ryyppyporukoissa ja kaupunkien ravintoloissa: "Yhdistysten järjestämiin iltamiin monet tulivat säännöllisesti juopuneina ja talkoissa oli viinaa tarjolla." Myös viinan kotipoltto ja salapoltto sekä laiton myynti ja maahantuonti olivat tavallisia.

Kaikki nämä olivat - ja ovat - kalmariinin kiroja. Kalmariini oli - Kalle Kallion pro gradu -tutkielman mukaan - negatiivinen kiertoilmaus alkoholille

Ei kommentteja: