keskiviikkona, heinäkuuta 02, 2014

Uusi Venäjä: Turkkia ja tattaria vastaan

Huhtikuun 18. päivän Huffington Postin jutussa “Here's Why Putin Calling Eastern Ukraine 'Novorossiya' Is Important” Uudella Venäjällä  eli Uusvenäjällä tarkoitetaan niitä entisen ottomaanivaltakunnan alueita, jotka Katariina Suuri valloitti Venäjän–Turkin sodissa. Ne alueet ovat nykyistä Etelä- ja Itä-Ukrainaa.

Huffington Postin Uuden Venäjän alue on pienempi kuin Venäjän Äänen Uusi Venäjä

Uusi Venäjä Huffington Postissa. 
Keisarillinen Venäjä kävi toki monia muitakin Turkin-vastaisia sotia. Niistä ainakin yhdessä, niin sanotussa Turkin sodassa (1877–1878), Suomi-poikakin kävi sotimassa ”Turkkia ja tattaria vastaan”, ja Turkista ja tattarista lauletaan tiernapojissa. Myös Suomen kaartin paluulaulu kertoo samaisesta Turkin sodasta

Uutta Venäjää ja Vladimir Putinia käsittelevän juttunsa lopussa Nick Robins-Early kirjoittaa:
By using the term "Novorossiya," Putin sounds like he's making exactly such a claim on the regions of eastern Ukraine, and even if it may be just a piece of political theater on his part, it's enough to raise alarm. 
Vladimir Putinin intentioista ei voi tietää. Saattaa olla, että Putin esittää Ukrainaan kohdistuvia aluevaatimuksia. Tai saattaa sitten olla, että hän haluaa ainoastaan provosoida ja trollata, aiheuttaa hälyä ja nostattaa kohua. 

Oli niin tai näin, siinä kohun nostattamisessa tosin saattaisi käydä niin kuin Eppu Normaali laulaa kappaleessaan Rääväsuita ei haluta Suomeen:
Mitä enemmän nostatte kohua,
sitä enemmän lapsenne rakastaa mua. 
Kannattaako nostaa kohua? Karttoja kannattaa katsella. 

Ei kommentteja: